1 Temmuz 2018 Pazar

Hadisler Hakkında Önemli Uyarı

Dinin tek kaynağı Kuran'dır ve peygamberin sözü olduğu iddia edilen hadisleri dikkate almamak gerekir düşüncesindeyim (Nedenleri için tıklayınız). Bu paylaşımı adaletli olmak ve insanları uyarmak adına yapıyorum.

Fark ettim ki, ortalıkta X kişisinin hadis kitabının Y bölümünde geçtiği iddia edilen saptırılmış metinler dolaşıyor. Lütfen sizin düşüncenizden yana da olsa hiçbir iddiaya bizzat kontrol etmeden güvenmeyin.

Örneğin şu adreste hadisler arasındaki çelişkileri göstermek için kaynak (!) verilerek bazı hadisler (!) paylaşılmış ve bunlara Buhari'nin uydurduğu hadis muamelesi yapılmış. Oysa bunlardan bazıları bariz olarak saptırılmış. Bazılarını ise ya ben bulamadım, ya da gerçekte öyle bir hadis yer almıyor Buhari'nin kitaplarında.

Hadis olarak sunulmuş saptırmalardan biri şu:

“Ömer, peygamberden, halkın doğru yoldan sapmamaları için kendisine birşeyler söyleyip yazmasını istediğinde; Peygamber: `Allah`ın Kitabı bize yeter` dedi” (Buhari İtisam 26, İlim39, Cenaiz 32, Merza 17; Müslim Cenaiz 23, Vasaya 22).

Oysa http://www.enfal.de/buhari/ adresinden kontrol ettiğimizde görüyoruz ki, hadisin orijinalinde Kuran yeter diyen Peygamber değil, Ömer:

93-.......Bize Hişâm ibn Yûsuf, Ma'mer ibn Râşid'den; o da ez-Zuhrî'den; o da Ubeydullah ibn Abdillah'tan haber verdi ki, îbn Ab-bâs (R) şöyle demiştir: Peygamber(S)'in vefatı yaklaştığı zaman, ev­de içlerinde Umer ibnu'l-Hattâb'ın da bulunduğu birtakım adamlar varken, Rasûlullah (S):
— "Gelin size, ondan sonra hiç sapmayacağınız bir yazı (bir va­siyetname) yazayım" buyurdu.
Umer:
— Peygamberdin hastalığı ağırlaştı. Yanınızda Kur'ân vardır. Bize Allah'ın Kitabı yeter, dedi.
Bunun üzerine evdeki sahâbîler ihtilâf ettiler ve münâkaşa edip çekiştiler. Onlardan kimi: "Yazacak birşey yaklaştırın da Rasûlul­lah sizler için ondan sonra sapıtmayacağınız bir yazı yazsın" diyor; kimi de Umer'in dediği sözü söylüyordu. Nihayet onlar Peygamberin yanında gürültüyü ve ihtilâfı çoğalttıkları zaman, Peygamber onlara:
— "Yanımdan kalkın (benim yanımda çekişme lâyık olmaz)/" buyurdu.
Râvî Ubeydullah ibn Abdillah şöyle dedi: İbn Abbâs bu hadîsin
sonunda:
— Âh! Ne büyük musibettir o musibet ki, gürültü etmeleri ve ihtilâf eylemeleri yüzünden o musibet, Rasûlullah ile sahâbîler için yazmak istediği bu yazı arasına perde oldu! Dedi 


(İtisam 26 olarak kaynak verilmiş ama burada İtisam 93 olarak geçiyor. Bunun üzerinde durmayacağım çünkü basım farklılıklarından kaynaklanabilir bu.)

Sitede yer alan bir diğer hadis saptırması (çok daha bariz bir saptırma) şu:

“Peygamber, savaşta kadınların ve çocukların öldürülmesinin bir sakıncası olmadığını söyledi” (Buhari, Cihad/146; Ebu Davud 113).

Enfal.de sitesine bakınca ise Cihad 146 bölümündeki hadis şu şekilde:

146- Harbde Çocukları Öldürmenin Nehyi) Babı
218-.......Abdullah ibn Umer şöyle haber vermiştir: Peygamber'in gazvelerinden birinde bir kadın öldürülmüş olarak bulundu da Rasûlullah (S) kadınların ve çocukların öldürülmesini çirkin gördü.

Amaç belki hadisleri iftira yoluyla itibarsızlaştırmak (zaten itibarsız olması gerekir ama o ayrı konu), belki dinden soğutmak. Lütfen dikkatli olalım.

Not: Siteye bir uyarı yazısı göndereceğim. Eğer bağlantıya tıkladığınızda hadis saptırmalarını görememişseniz bilin ki silmişlerdir :)

-Ceylan-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder